Un nou studiu despre efectul uleiului de pește contra Alzheimer
Un studiu clinic realizat la Oregon Health & Science University sugerează că un subset de adulți în vârstă cu predispoziție genetică pentru boala Alzheimer poate beneficia de suplimente cu ulei de pește.
Rezultatele vin în contextul afirmațiilor conform cărora suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți funcția cerebrală la persoanele cu probleme de memorie.
Cu toate ca studiul nu a găsit un beneficiu semnificativ statistic pentru toți adulții în vârstă în general, s-a observat o reducere a degradării celulelor nervoase din creier. printre cei înscriși în studiu care dețin și o genă asociată cu boala Alzheimer.
Coautorul principal al studiului de la OHSU a indicat că uleiul de pește ar putea fi util pentru persoanele care poartă gena APOE4, care indică un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer, dar nu neapărat pentru toți adulții în vârstă.
„Descoperirile noastre au arătat că pe parcursul a trei ani nu a existat o diferență semnificativă statistic între placebo și grupul care a luat ulei de pește,” a spus Lynne Shinto, N.D., M.P.H., profesor de neurologie la Școala de Medicină OHSU.
Participanții înscriși în studiu aveau niveluri relativ ridicate de leziuni ale materiei albe, dar erau altfel sănătoși, fără demență.

Jumătate dintre participanți au luat suplimente cu ulei de pește îmbogățit cu omega-3 în fiecare zi, în timp ce cealaltă jumătate a luat un placebo pe bază de soia. Cele două IRM-uri care au măsurat gradul de leziuni ale materiei albe la începutul și la sfârșitul perioadei de studiu au găsit o ușoară reducere a progresiei acestor leziuni – dar nu suficient pentru a fi semnificativ statistic între cele două grupuri.
Studiul a înscris 102 participanți cu vârsta de 75 de ani sau mai mult care aveau niveluri relativ scăzute de acizi grași omega-3 în sânge, care se găsesc în uleiul de pește. Participanții au fost supuși imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM) a creierului la începutul înscrierii și apoi din nou la finalul studiului de trei ani, pentru a evalua cantitatea de modificări ale leziunilor materiei albe din creier. Aceste leziuni pot inhiba livrarea nutrienților prin vasele de sânge către creier, ceea ce crește riscul de a dezvolta demență mai târziu în viață. Cu toate acestea, printre purtătorii genei APOE4, cercetătorii au măsurat o reducere dramatică a degradării integrității celulare cerebrale chiar după un an de tratament cu ulei de pește, comparativ cu grupul cu ulei de soia.
„Aceasta este prima încercare de prevenire a demenței care utilizează instrumente moderne de prevenire, cum ar fi un test de sânge și o scanare cerebrală, pentru a identifica nu doar persoanele cu risc ridicat de demență, ci și pe cei potriviți pentru a primi o intervenție nutrițională specifică,” a spus Gene Bowman, N.D., M.P.H., director de studii clinice și instructor de neurologie la McCance Center for Brain Health, Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School.
sursa: sciencedaily

Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!